• februarie 22, 2023
Cat de util este un aparat de vidat

Cat de util este un aparat de vidat?

Ambalarea alimentelor nu a fost niciodată mai ușoară ca până acum. Un aparat de vidat este electrocasnicul ce trebuie să fie prezent în fiecare casă.

Alimentele vidate își măresc cu până de 5 ori termenul de valabilitate. Dacă sunt depozitate în congelator, ele pot să fie consumate inclusiv peste câțiva ani de zile.

De cele mai multe ori aceste aparate le vei vedea folosite pentru carne, dar se mai pot vida fructe, legume sau alte tipuri de mâncare. Astfel, vidarea devine soluția ideală pentru a conserva hrana.

De ce se recomandă vidarea alimentelor?

Hrana se pune în pungi speciale ce vor fi vidate cu ajutorul acestor echipamente HoReCa. Un aparat de vidat profesional scoate complet aerul din pungă. Astfel, se elimină posibilitatea ca alimentele să se oxideze.

Deoarece stau în vid, bacteriile nu au cum să se dezvolte. Vidarea este o opțiune de păstrare a hranei mai sigur și sănătos. Produsele alimentare au un termen de depozitare mai îndelungat față de clasicele metode.

În funcție de tipul hranei, termenul poate fi prelungit de 2-3 ori. Carnea este primul aliment care este supus acestui proces.

Se pot vida inclusiv resturile de alimente. Mâncarea va fi protejată în congelator, deoarece se elimină riscul de „freeze burn”. Pojghița de gheață este acum o amintire.

Prin vidare poți stoca deja alimentele uscate. Nu uita să folosești doar pungile sau recipientele specifice aparatului. Ele sunt construite pentru a forma un mediu potrivit pentru păstrarea mâncării.

Inclusiv ingredientele pudră pot să fie vidate. Însă, trebuie să te folosești de un filtru foarte fin, precum este cel de cafea. Astfel, vei preveni ca praful să fie aspirat în aparatul de vidat.

Mai mult decât atât, alimentele nu vor combina mirosurile între ele, deoarece se separă fizic între ele.

Care sunt beneficiile unui aparat de vidat?

Tot ce trebuie să faci este să sigilezi pe porții, în funcție de câte kilograme acceptă o pungă specială pentru vidare. Mâncarea împachetată în acest fel ocupă mult mai puțin spațiu în frigider și congelator.

Îți va permite să identifici cu ușurință conținutul fiecărei pungi. Alimentele vidate au un gust mai bun, deoarece nu se combină cu celelalte arome existente în frigider. Astfel, fructele vor rămâne la fel de gustoase ca și înainte de vidare.

Avantajele unui aparat de vidat sunt:

  • asigură conservarea alimentelor – se previne dezvoltarea mucegaiului și a altor bacterii; oxidarea alimentelor nu mai are loc datorită etanșării în vid;
  • alimentele sunt protejate – pungile speciale sunt realizate din materiale impermeabile, prin care nici un lichid sau miros nu are cum să treacă; sunt cele mai potrivite soluții de depozitat în congelator;

Caracteristicile unui aparat de vidat

Există mai multe tipuri de aparate de vidat alimente. Se folosesc direct pe blatul de bucătărie, fără să ai nevoie de suprafețe speciale. Unele pot fi portabile, altele permit vidarea recipientelor (borcane, căni sau carafe).

Modele de aparat de vidat profesionale vin la pachet cu accesorii, care în mod normal ar trebuie să le achiziționezi separat. Unele sunt consumabile, precum pungile, ce le vei găsi separat, iar altele sunt necesare pentru funcționarea optimă a electrocasnicului.

Aceste pungulițe se numesc „pungi pentru vacuum”. Ele trebuie să fie compatibile cu modelul de aparat pe care-l deții. Unele dispozitive se folosesc de căldură pentru a funcționa.

Alte accesorii pe care le poți întâlni sunt recipientele suplimentare de depozitare, dar și furtunurile aferente.

Cum se întreține un aparat de vidare?

Un astfel de dispozitiv nu ar trebui să fie greu de întreținut. Aceste aparate necesită curățare periodică. Cea mai simplă și sigură metodă este folosirea apei calde și a unui burețel sau cârpe.

Astfel, vei elimina riscul de acumulare a bacteriilor. Se recomandă curățarea sa după fiecare folosire. Cel mai bine este să urmezi instrucțiunile din cartea tehnică a aparatului.

În cazul în care aparatul are garnituri ce trebuiesc la un moment dat să fie înlocuite, este important să le schimbi o dată pe an.

Așadar, astfel de echipamente și accesorii pentru bucătării profesionale sunt o modalitate excelentă, facilă și maleabilă de a păstra legumele, cărnurile și alte alimente proaspete mai mult timp. Indiferent dacă le vei depozita într-un recipient special sau în pungile vacuum, ambele modalități sunt potrivite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *