• august 29, 2023
Fontana Di Trevi

Fontana Di Trevi: Ce este, cum s-a construit și ce tradiție are această fântână artistică și simbolică din Roma

Te-ai gândit vreodată la toate locurile pe care vrei să le vizitezi în viață? Roma, cu siguranță, se află pe acea listă. Orașul etern, cum este adesea denumit, abundă de istorie, artă și cultură. Și în inima acestui oraș, vei găsi una dintre cele mai faimoase fântâni din lume: Fontana Di Trevi. Înainte de a-ți arunca moneda peste umăr și de a-ți exprima o dorință, hai să descoperi povestea și tradiția acestei capodopere arhitecturale.

Atunci când te plimbi pe străduțele înguste ale Romei, te vei întâlni inevitabil cu zgomotul de apă și cu strălucirea marmurei albe. Acesta este momentul în care ai ajuns la Fontana Di Trevi. Dar, ce este de fapt această fântână și cum a ajuns să fie atât de renumită?

Ce este Fontana Di Trevi?

Fontana Di Trevi nu este doar o simplă fântână. Este o capodoperă a artelor și o mărturie a geniului artistic italian. Măsurând aproximativ 26 de metri în înălțime și 50 de metri în lățime, este cea mai mare fântână barocă din Roma și una dintre cele mai faimoase fântâni din lume. Design-ul său impresionant prezintă o scenă mitologică grandioasă, având în centru o statuie a lui Neptun, zeul mării, înconjurat de tritoni și cai de mare.

Construcția sa a început în 1732, la inițiativa papei Clement al XII-lea, și a fost finalizată în 1762. Fântâna a fost proiectată inițial de arhitectul Nicola Salvi, dar a fost finalizată de Giuseppe Pannini. În spatele acestei opere stă nu doar talentul, ci și o viziune artistică unică, ce îmbină perfect natura cu divinitatea.

Cum s-a construit Fontana Di Trevi?

Când te apropii de Fontana Di Trevi, poți simți povestea orașului în fiecare detaliu sculptat. Deși astăzi este o adevărată capodoperă, drumul său spre finalizare nu a fost unul ușor. Până la construcția sa efectivă, multe schițe și proiecte au fost propuse, respinse și revizuite.

Inițial, proiectul lui Salvi a fost ales dintre numeroase propuneri, chiar dacă nu era cel mai cunoscut arhitect al vremii. El a vizionat o scenă grandioasă în care figura centrală, Neptun, ar fi fost însoțit de tritoni și naiade. Însă, moartea sa prematură în 1751 a întrerupt lucrările.

Giuseppe Pannini, care l-a înlocuit pe Salvi, a adus câteva modificări designului, adăugând mai multe detalii și respectând în același timp viziunea originală. S-au folosit cele mai bune materiale, iar mâna de lucru a fost una dintre cele mai calificate. Fiecare detaliu, fiecare figură și fiecare strop de apă au fost gândite pentru a crea o simfonie vizuală perfectă.

Ce tradiție are Fontana Di Trevi?

Ai auzit vreodată expresia „Aruncă o monedă în fântână și îți va îndeplini dorința”? Ei bine, aceasta este tradiția Fontanei Di Trevi. Se spune că dacă arunci o monedă peste umărul tău stâng cu mâna dreaptă, te vei întoarce la Roma. Două monede îți aduc dragoste, iar trei te vor căsători sau te vor despărți.

Această tradiție datează din vremea vechilor romani, când se credea că un dar adus zeilor asigura o călătorie de întoarcere în siguranță. Astăzi, mii de turiști vin zilnic pentru a-și arunca monedele și a-și exprima dorințele. Interesant este că monedele strânse sunt colectate zilnic și donate unei organizații caritabile din Roma, aducând astfel bine nu doar celor care își exprimă dorințele, ci și celor în nevoie.

Fontana Di Trevi nu este doar o simplă fântână sau un loc pentru a-ți face o poză. Este o capodoperă a istoriei și a artelor, o sursă de inspirație și un loc unde speranțele și visele devin realitate. Indiferent dacă ești un iubitor de artă, istorie sau pur și simplu un turist curios, această fântână îți va lăsa cu siguranță o amintire de neuitat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *