• august 30, 2023

Tratarea escarelor de decubit la domiciliu

Escarele de decubit sunt leziuni dureroase care apar din cauza presiunii prelungite asupra pielii. Acestea sunt adesea rezultatul statului intins in pat sau sezutului in scaun pentru o perioada lunga de timp.

Cunoscute si sub denumirea de ulcere de presiune sau de leziuni de decubit, escarele pot duce la tot felul de probleme de sanatate. Daca tu sau o persoana apropiata tie aveti rani de decubit, este important sa apelati imediat la un medic de specialitate. Intre timp, puteti lua in considerare cateva remedii si tratamente la domiciliu.

​Care sunt cauzele escarelor de decubit?

Principala cauza a escarelor de decubit este presiunea prelungita asupra pielii, care impiedica circulatia sangelui.

Daca intampini dificultati in a-ti schimba pozitia corpului sau a primi oxigen, este posibil sa te confrunti cu riscul de a dezvolta astfel de rani. De asemenea, persoanele care sufera de spasme musculare pot fi mai predispuse la dezvoltarea escarelor de decubit si pot avea nevoie de ingrijire speciala.

Daca tu sau o persoana de care ai grija sunteti in acest pericol, citeste sfaturile noastre de prevenire si tratare a ulcerelor de presiune la domiciliu, pe care le vei gasi in randurile ce urmeaza.

​Prevenirea si tratarea escarelor de decubit la domiciliu

  • Repozitioneaza-ti corpul (sau repozitioneaza corpul persoanei pe care o ingrijesti) la fiecare doua ore in pat si la fiecare 30 de minute cand te afli asezat pe scaun. Ai grija cand misti pe altcineva. Tragerea pielii poate provoca frecare, ceea ce poate agrava escarele de decubit;

  • Folosirea unei saltele antiescare in locul unei saltele obisnuite poate ajuta la eliberarea presiunii asupra corpului. Saltelele antiescare au o spuma special conceputa si o presiune a aerului ce se regleaza, care pot reduce iritatia pielii;

  • Pastreaza pielea curata si uscata, in special de fluidele corporale;

  • Cauta sa faci schimbari in stilul de viata. Pierderea in greutate, controlul zaharului din sange si renuntarea la fumat pot fi deosebit de folositoare in procesul de vindecare. De asemenea, este esential sa urmezi o dieta cu multi nutrienti, care sa favorizeze vindecarea ranilor;

  • Intreaba medicul despre exercitiile usoare de stretching pe care le poti face pentru a imbunatati circulatia sangelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *