• noiembrie 10, 2022
Ce este gerontologia?

Ce este gerontologia?

Îmbătrânirea este un proces absolut normal la care oamenii ajung ca urmare a trecerii timpului. Este foarte important de reținut faptul că bătrânețea nu trebuie asociată obligatoriu cu afecțiuni sau boli. Este drept că, din cauza modificărilor, corpul este mai predispus în fața apariției unora dintre acestea, însă nu este o regulă.

Gerontologia este partea științei care studiază întocmai procesul de îmbătrânire, schimbările și transformările corpului uman. Gerontologia are ca obiective principale probleme specifice ale mecanismului de îmbătrânire și efectul lor – diminuarea capacității.

O subspecialitate a medicinei generale, geronotologia este o ramură extrem de importantă în terapia îmbătrânirii sau patologiile persoanei vârstnice.

Prevenția: elementul cheie al gerontologiei

Se recunoaște existența unor afecțiuni specifice vârstei a treia sau a bătrânilor longevivi atât din punct de vedere al medicinei interne, cât și al neurologiei sau psihiatriei. Recomandările medicale și dogma gerontologiei vorbește despre prelungirea stării de autonomie pe o perioadă cât mai îndelungată.

Prevenția este soluția promovată de această știință care promovează cu precădere o longevitate independentă și sănătoasă. În topul celor mai importante acțiuni pe care vârstnicii trebuie să le realizeze se enumeră următoarele:

  1. Vizitele la medic

Controalele periodice și vizitele la medicul de familie sau la medicii specialiști sunt obligatorii. Depistarea afecțiunilor din timp reprezintă o șansă în plus pentru o recuperare mult mai rapidă. Țineți cont că organismul nu mai dispune de aceleași resurse pentru a se reface.

  • Activitățile cotidiene

Pensionarea nu trebuie să reprezinte și încetarea completă a activităților. Încercați să rămâneți cât de mult prezent în comunitate prin intermediul unui loc de muncă mai puțin solicitant. Mișcarea este foarte importantă pentru sănătatea organismului.

  • Hobby-uri și pasiuni

Sănătatea mintală este la fel de importantă, în special dacă vorbim despre un bătrân ce a depășit vârsta de 85-90 de ani. Problemele psihice sunt mai frecvent întâlnite la această categorie de persoane în etate, iar hobby-urile ce vă pot antrena mintea sunt ideale pentru a vă păstra intelectul în formă.

  • Familie, prieteni și cunoștințe

Cei dragi nu sunt doar o resursă umană cu care să interacționați, ci pot fi tratament pentru afecțiuni și liniște pentru suflet. Păstrați legături cu oamenii din jur și nu vă excludeți din cercuri de vârstnici sau din propria familie.

Ramura psihologică a gerontologiei: relația vârstnicului cu societatea

Geronotologia este o știință cu acoperire multi-disciplinară deoarece nu se preocupă doar de partea medicală a persoanelor vârstnice, și de ce aspecte economie, sociale și psihologice.

Relația cu societatea este un aspect foarte important care poate motiva și ține activ o persoană ajunsă la vârsta pensionării. Există deseori tendința de retragere sau sentimentul că diminuarea capacităților este o piedică pentru cei din jur.

Vârstnicii sunt o categorie de persoane protejate de către stat prin sistemele de asistență socială și programele de incluziune socială. La fel precum copiii, persoanele în vârstă sunt considerate vulnerabile datorită efectelor cauzate de procesul de îmbătrânire.

Este foarte important să rămâneți cât de mult timp prezent în comunitate prin acțiuni și activități sociale, voluntariat sau clubul destinate persoanelor vârstnice. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *