• iunie 2, 2022
Ministrul dezvoltării: reglementăm eficientizarea zonelor metropolitane

Ministrul dezvoltării: reglementăm eficientizarea zonelor metropolitane

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Guvernul României a aprobat, în ședința de astăzi, un act normativ care stabilește cadrul instituțional, obiectivele, competențele, finanțarea și instrumentele specifice politicii de dezvoltare metropolitană în România – anunță ministrul Cseke Attila.

”Fluxul economic și de persoane nu se oprește la limita unui municipiu. Crearea cadrului de politică pentru o transformare urbană durabilă este esențială, iar obiectivul reformei este de a le permite persoanelor care locuiesc în zone urbane, inclusiv celor din comunități periferice, să aibă acces sporit la servicii de calitate, cum ar fi mobilitatea, locuințele și alte servicii publice furnizate la nivel local”, a declarat ministrul.

Conform actului normativ, se definește zona metropolitană din Codul Administrativ prin introducerea conceptului de teritoriu metropolitan ca fiind teritoriul din jurul municipiilor, în cadrul căruia se creează relații reciproce de influență în domeniul căilor de comunicație, economic, social, cultural și al infrastructurii edilitare. Teritoriul metropolitan se delimitează:

  • pentru municipiul București – cel puțin teritoriul administrativ al județului Ilfov;
  • pentru municipiile reședință de județ – cel mult primele două coroane urbane;
  • pentru municipii, altele decât cele reședință de județ – cel mult prima coroană urbană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *