Cinci lucruri care te pot trezi mai bine decât cafeaua!
Cafeaua este pentru mulți dintre noi ”elixirul-minune” care ne oferă energia de care avem nevoie în fiecare dimineață. Dacă ai un organism sănătos, nimic nu te oprește să bei cel puțin o ceașcă de cafea pe zi, dar sunt persoane care din diferite motive de natură medicală, sunt nevoite să evite cafeaua. Din fericire, există alternative care te pot trezi dimineața mai bine decât o face cafeaua și în plus, sunt mai sănătoase.
- Mărul
Este un fruct care îți poate (re)da energia necesară, datorită conținutului de fructoză, care este un îndulcitor natural. Este suficient să consumi un singur măr pentru a ieși din starea matinală de moleșeală, deoarece acesta conține suficient zahar și carbohidrați care pun organismul în mișcare. În plus, mărul este și bogat în fibre.
- Ciocolata
Este cunoscută ca unul din cele mai bune energizante, deoarece crește fluxul sanguin în zonele-cheie ale creierului, pentru aproximativ două, trei ore. Un baton de ciocolată sau o cană de ciocolată caldă înlocuiesc cu brio o ceașcă de cafea, cu condiția să fie ciocolată neagră și dacă se poate, cât mai bogată în cacao. În plus, ciocolata reduce semnificativ stresul, deci puțină ciocolată dimineața îți va face cu siguranță ziua mai bună.
- Ceaiurile
Există mai multe tipuri de ceaiuri care înlocuiesc cafeaua. De exemplu, ceaiul verde are un conținut de cofeină mai mic decât o ceașcă de cafea, dar suficient cât să ”dea trezirea” dimineața. Conține de asemenea, catecinii, niște antioxidanți puternici care întăresc sistemul imunitar. Ceaiul de păpădie este de asemenea, foarte bun și seamănă puțin la gust cu cafeaua. Ceaiul de mentă este o altă alternativă, mai ales pentru cei care nu au voie să consume deloc cofeină și este benefic sistemului digestiv. Ceva mai puternic este ceaiul de ghimbir, dar are un gust destul de intens, ușor iute și e posibil să nu fie pe placul oricui.
Dacă totuși vrei ceva mai puternic decât ceaiurile menționate, poți opta pentru ceaiul negru. Acesta are un conținut bogat de cofeină totuși, dar pentru a-i tăia din intensitate, poți adăuga puțin lapte, o practică des folosită la englezi.
- Micul dejun (fără cafea)
Pentru majoritatea dintre noi, cafeaua (însoțită de un croissant, eventual) reprezintă micul dejun, dar lucrurile nu ar trebui tratate astfel. Un mic dejun consistent face mai mult decat o ceașcă de cafea, plus că îți pune și stomacul la cale. Încearcă să consumi în fiecare dimineață preparate bogate în carbohidrați, cum ar fi ouă care conțin și vitamina B, niște brioșe cu diverse arome sau cereale integrale (chiar sub formă de batoane) care conțin fier și vitamina B12. Micul dejun se știe că este cea mai importantă masă a zilei, de aceea nu este deloc indicată sărirea acestuia.
- Exerciții fizice
Alergatul în parc la 6 dimineața nu e doar o imagine tipică a filmelor comerciale cu care suntem obișnuiți. Exercițiile fizice dis-de-dimineață pot face mai mult decât 10 cești de cafea. Fie că alegi o mică sesiune de jogging, sau câteva exerciții cardio în casă, important e ca sângele să fie pus în mișcare. După cel puțin 20 de minute de mișcare și un duș, nu vei mai simți nevoia de cafea.