• mai 20, 2022
Motorul masinii se opreste in mers. Ce se intampla?

Motorul masinii se opreste in mers. Ce se intampla?

Motorul reprezinta cu adevarat cea mai complexa si poate chiar cea mai importanta piesa a autoturismului, acesta avand drept principal scop producerea de suficienta energie pentru a putea pune masina in miscare. Motorul are drept principu de functionare, principiul biela-manivela, ceea ce inseamna ca miscarea rectilinie  ce este facuta de catre pistoane va deveni o miscare circulara catre vibrochen, iar de aici se produce si energia.

In zilele noastre, sunt disponibile doua variante de motoare in functie de tipul amestecului. Sunt disponibile  motoare cu aprindere facuta prin scanteie, acestea fiind in special motoarele pe baza de benzina, in timp ce a doua varianta de motor este motorul cu aprindere facuta prin compresie, evident, cele diesel

Motorul s-a oprit in mers. De ce?

Nu are nicio relevanta tipul de combustibil pe care ruleaza masina ta si nici vechimea acesteia, pentru ca motorul poate “muri” absolut oricand, iar in unele cazuri poate duce chiar la accidente, unele destul de grave, in cazul in care motorul se opreste in momentul conducerii. La baza acestei probleme ar fi circa 5 cauze pentru care motorul se poate opri in mers, cauze despre care urmeaza sa vorbim in continuarea acestui articol.

  • Pompa de combustibil prezinta probleme  – o prima varianta a opriri motorului in timpul conducerii ar putea sa fie chiar de la pompa de combustibil. Concret, putem spune ca in cazul in care pompa de combustibil nu mai functioneaza la capacitatea sa normala, spre motor nu va ajunge suficient combustibil, iar acest fapt poate duce la pierderea din putere a motorului, ca in  final acesta sa se opreasca brusc. Dar, sistemul ce tine de alimentarea unei masinai nu este realizat doar din pompa de combustibil. Mai sunt prezente si anumite conducte ce trebuie verificate. Cele mai multe dintre acestea sunt realizate din materiale dure prin care sa se poata transporta combustibilul de la rezervor spre motor. Daca cumva una din conducte se fisureaza, combustibilul se evaporeaza, iar motorul se opreste brusc.
  • Defectiuni la calculatorul ECU  – in cazul calculatorului ECU sau calculatorul de injectie, cum mai este el cunoscut,  putem sa spunem ca reprezinta cu adevarat creierul unui motor, el reusind sa interpreteze orice operatiune, aceasta fiind transmisa de catre alte piese componente ale autoturismului. Apoi, toate informatiile vor fi stocate ca si harti ECU, ulterior fiind folosite pentru a putea permite motorului masinii transmiterea celor mai buni parametri, astfel incat acesta sa functioneze asa cum ar trebui. Din pacate, atunci cand calculatorul incepe sa prezinte anumite defectiuni, soferul va fi notificat prin intermediul martorului de bord. Iti recomandam sa te deplasezi la un service pentru a putea rezolva problema, deoarece rularea cu o masina al carei calculator  ECU este defect ar putea sa duca inclusiv la grave accidente rutiere. In acelasi timp, acest calculator nu poate fi reparat, ci inlocuit cu altul nou sau second-hand functionabil.
  • Probleme cu senzorul arborelui cotit – La o buna parte din masinile dotate cu motoare ce au combustie interna, vei putea intalni senzorul arborelui cotit. Acesta are principal rol monitorizarea si stabilirea  unei pozitii, dar si si rotatia ideala a arborelui cotit. Apoi, informatiile vor fi directionate catre calculatorul ECU al masinii. In cazul in care observi unele simptome neobisnuite, precum oprirea motorului sau probleme cu accelerarea, mai exact o accelerare deloc constanta, e destul de probabil ca senzorul destinat arborelui cotit sa fie “buba”, acesta reusind sa duca chiar si la oprirea autoturismului in timpul mersului.
  • Defectiuni la alternator  –  alternatorul este cel pe care pica sarcina alimentarii autoturismului cu curent electric. Atunci cand pornesti autovehiculul, alternatorul are drept sarcina transformarea de curent alternativ in curent continuu. Totul se poate face cu ajutorul diodelor de la alternator, astfel bateria va fi alimentata. O anumita defectiune la alternator poate sa duca inclusiv la oprirea masinii in timp ce conduci cu ea pe o anumita portiune de carosabil

S-a oprit motorul in mers. Cum procedez?

In momentul in care motorul autoturismului se opreste in timp ce conduci, evident ca te afli intr-o situatie total  neplacuta, intr-o situatie care duce la producerea de pagube extrem de serioase, iar tocmai de aceea iti recomandam sa treci cu atentie peste aceasta portiune din articol.

In primul rand, incearca sa tragi de volan usor, cat mai spre dreapta, incercand astfel sa te indepartezi de portiunea carosabila, pentru a evita producerea unui accident.  Atunci cand  motorul masinii se opreste, exista si riscul ca masina sa nu mai aiba frane, in timp ce directia va deveni aproape imposibil de folosit. Tocmai de aceea, asigura-te si trage din timp spre dreapta.

Urmatorul pas tine de  semnalizeaza din timp a manevrei pe care vrei sa o faci, si anume faptul ca vrei sa opresti pe partea dreapta a carosabilului, iar apoi  actioneaza luminile de avarie pentru ca si ceilalti conducatori auto sa realizeze ca ai de-a face cu o problema serioasa

Ultimul pas, dupa ce ai reusit sa tragi pe dreapta, iar masina este asigurata, reporneste motorul masinii. Sunt nenumarate momentele in care masina poate functiona fara  absolut nicio problema dupa ce s-a ivit  de o astfel de situatie. Dar tine cont ca odata pornita masina, trebuie sa te deplasezi usor, in siguranta, catre cel mai apropiat service, astfel incat sa incerci sa rezolvi problema, deoarece cu o astfel de problema nu poti fii niciodata in siguranta

Oprirea motorului autoturismului in timpul conducerii reprezinta o problema extrem de serioasa, iar acest lucru trebuie rezolva de indata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *